Сингониум

Продължаваме нашата рубрика за цветята, техните особености и тяхното отглеждане.
Ще се спрем на едно красиво и свежо растение - Сингониум. Със своята зелена украска то придава свеж и природен дух в дома или офиса. Подходящо за подарък с повод и без повод, сингониумът ще радва получателя си години наред и няма да спира да превръща мястото си в една малка "джунгла". Кратка информация за растението и спецификата на неговото отглеждане - в долните редове:





Съществува поверие , че това растение влияе позитивно върху човека , като попива лошата енергия и зарежда с добра.

Произход – родината на това листно декоративно растение от сем.Змиярникови е Централна и Южна Америка . Среща се  в тропическите гори.

Видове за отглеждане при домашни условия- singonium  auritum – отличава се с лъскави тъмнозелени листа , с диаметър до  2 см. За една година цветята  достигат до около 90 см. височина .

Singonium podophillum – наподобява лазеща лиана. От тази разновидност са създадени сортове , чиито листа са с различна форма (сърцевидна , стреловидна и т. н.) и окраска (едноцветни или пъстри на петна и т. н. ). За една година цветята на тези сортове израстват до около 60 см.

Къде да го разположим – За пъстроцветните разновидности  мястото трябва да е изложено на пряка слънчева светлина , а за разновидностите със зелени листа са подходящи по-слабо осветените помещения.Развива се в помещения с нормална влажност , умерена температура , която да не пада под  15 градуса.

Как се полива – сингониумът е влаголюбиво растение , затова поддържайте почвата му влажна , но не и да подгизне.През лятото се полива обилно , с оросяване на листата , докато през зимата се полива с по – малко вода.

Как се размножава – чрез резници на въздушните корени през пролетта или лятото.Като младо растение е добре да го пресаждате ежегодно в почвена смес от чернозем , листовка и торф , в съотношение 1: 1: 0,5  а  след това на всеки две години. Сингониумът е отровен , като всички цветя от семейство Ароидни   затова бъдете внимателни , когато го пресаждате , защото може да раздразни кожата и лигавицата ви .

Няма коментари:

Публикуване на коментар