Фикус Бенджамин




Фикусът Бенджамин е едно от най-често срещаните и най-харесвани растения за декорация. Можете да го видите в почти всеки дом, кабинет или офис. Расте завидно бързо и има прекрасна декоративна форма и вид.





Описание: 

Често срещано и лесно за отглеждане растение. Расте с формата на дърво и може да достигне завидна височина, при осигуряване на подходящи благоприятни условия и саксия, с достатъчна големина, за да бъде образувана силна коренна система. Има овални и лъскави листенца. Според нашия климатичен пояс, то е стайно растение, но в по-топли страни расте и се развива благоприятно и навън. 

Място и светлина:

Бенджаминът се нуждае от доста светлина, но избягвайте контакт с директно слънце. През топлите месеци, той може да краси Вашия балкон , но поне в началото го прикривайте от силното директно слънце - особено в обедните часове. Фикусът е капризен относно мястото си и не обича често местене - в случай на такова , той се адаптира трудно и е възможно окапване и пожълтяване на листата.

Поливка:

Препоръчително е да поливате Фикус Бенджамина когато почвата  на повърхността е суха на допир. Влагата за растението е жизненоважна и трябва да му я осигурите при липса на влажност на въздуха, там където го държите. Това може да стане чрез пулверизиране на листата през няколко дни или пък чрез поставянето на купичка с вода около климатика или радиаторите. Друга малка хитрост е да поставите голяма чиния с вода и камъчета под саксията - така водата ще се изпарява и ще проникне в коренната система на растението, но внимавайте саксията да няма досег с водата. В противен случай рискувате корените да изгният

Пресаждане и торене:

За да се развива добре вашето растение е нужна голяма саксия, в която корените може да растат нормално. Пресаждайте фикуса, след като корените започнат да се появяват на повърхността в саксия, със следващ номер/размер. Най-подходящ за бенджамина е течният тор. Зареждайте го с тор през пролетта и лятото, но внимавайте, тъй като преторяването не е здравословно за растението. Ако листата започнат да пожълтяват постоянно, може да използвате разтвор от течен тор и вода, с който да пулверизирате самото растение. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар